Det finns många frågor och funderingar kring omega-3. Här har vi samlat de vanligaste frågorna. Om du undrar över något annat eller över svaren är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig så gott vi kan. 

 

Hur mycket Omega-3 behöver jag per dag?

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna behöver en vuxen person få i sig 2,5 till 3 gram Omega-3 per dag. Det motsvarar ca 3 normalstora måltider med fet fisk per vecka och att man använder rapsolja i matlagningen. Detta är också vad Livsmedelsverket rekommenderar. 

 

Kan kroppen själv bilda EPA och DHA?

Omega-3 är en så kallad essentiell fettsyra vilket betyder att den är livsviktig. Kroppen kan inte själv tillverka den, människan måste få i sig den genom kosten. Vi får i oss Omega-3 dels från växtriket, dels från djurriket. ALA, alfalinolensyra, som är modersubstansen till både EPA och DHA, finns bland annat i rapsolja, linfröolja och valnötter. Människokroppen kan själv omvandla ALA till EPA och DHA men omvandlingen är mycket begränsad och ineffektiv. Det är därför svårt att få behovet av EPA och DHA täckt med livsmedel från växtriket. Fet fisk och alger innehåller färdigomvandlad EPA och DHA.

 

Vilken sorts fisk innehåller mest Omega-3?

Fet fisk som lax, makrill, sill och ansjovis innehåller mest omega-3. De äter Omega-3-rika alger, fisken omvandlar det till EPA, DHA och DPA och ansamlar sedan dessa fettsyror i fiskköttet. En portion lax på 125 gram ger omkring 5 gram långa Omega-3-fettsyror (EPA, DHA och DPA) medan en portion mager fisk, till exempel torsk, bara ger omkring 0,3 gram. 

 

Vad är skillnaden mellan fiskolja och fiskleverolja?

Fiskolja utvinns ur fiskkött där feta fiskarter har sitt fettlager insprängt. Fiskleverolja kommer istället från magra fiskar, till exempel torsk, som har sitt fettlager i levern. Båda typerna är bra källor för Omega-3 men fiskleverolja innehåller också vitamin D samt höga halter av vitamin A. Dessutom ansamlas miljögifter i fisklever så dessa behöver avlägsnas för att kunna användas som kosttillskott.

 

Varför är det så stora prisskillnader mellan olika fiskoljor?

En viktig orsak är att mängden EPA och DHA varierar kraftigt mellan olika Omega-3-tillskott. Högkoncentrerade tillskott som MorEPA innehåller mer EPA och DHA än lågkoncentrerade.  Det betyder att med MorEPA behöver du ta färre kapslar per dag för att få i dig den dos du behöver. Dagsbehovet täcks med färre kapslar per dag och förpackningen räcker längre. Kontrollera alltid hur många kapslar som behövs för att täcka dagsbehovet och hur mycket EPA och DHA du egentligen betalar för. Många tillskott innehåller nämligen ofta också en stor mängd andra fetter.

Även olika högkoncentrerade tillskott skiljer sig åt i innehållet. MorEPA har upp till 95 % Omega-3-fettsyror i sina tillskott jämfört med 70 % för andra högkoncentrerade tillskott på marknaden.

 

Hur mycket EPA och DHA innehåller MorEPA?

Mängden EPA och DHA skiljer sig åt mellan de olika produkterna. Vi har skräddarsytt en hel familj med produkter för att passa olika behov. 

Produkt

EPA per kapsel

DHA per kapsel

EPA/DHA totalt per kapsel

MorEPA Platinum

764 mg

236 mg

1000 mg

MorEPA Smart Fats

590 mg

130 mg

720 mg

PlusEPA

500 mg

-

500 mg

MorEPA Mini

245 mg

54 mg

299 mg

MorDHA

104 mg

480 mg

584 mg

VeganDHA

-

200 mg

200 mg

MorGLA, mest GLA 565 mg per kapsel

108 mg

33 mg

141 mg

 

Är det ofarligt att äta MorEPA Omega 3?

Kosttillskott med Omega-3 anses vara säkra och det finns inget som tyder på några negativa effekter vare sig vid kortvarigt eller långvarigt intag. Men i vissa fall kan det finnas anledning till försiktighet, till exempel om du tar blodförtunnande läkemedel. Läs mer om det under nästa fråga.

 

Kan man ta MorEPA tillsammans med blodförtunnande läkemedel?

Omega-3-tillskott kan förstärka effekten av blodförtunnande läkemedel (antikoagulantia) som exempelvis Waran. Därför är det viktigt att alltid rådfråga din läkare om du tar blodförtunnande medel och vill börja äta ett Omega-3-tillskott. Det kan hända att doseringen av läkemedlet behöver justeras. 

 

Kan man äta MorEPA om man är allergisk mot fisk?

Fiskoljan i MorEPA kan innehålla mycket små mängder fiskprotein som en känslig allergiker kan reagera på. En produkt i MorEPA-familjen, VeganDHA är dock helt fri från fisk. Den kan utan problem tas även av fiskallergiker.

 

Kan fiskolja kombineras med andra kosttillskott?

MorEPA Smart Fats, PlusEPA, MorEPA Mini, MorDHA och VeganDHA kan utan problem kombineras med de flesta hälsoprodukter, kosttillskott och livsmedel. De är rena Omega-3 tillskott.

MorEPA Platinum däremot innehåller förutom fiskolja även vitamin D. Om du även äter något annat tillskott med vitamin D behöver du tänka på att det totala intaget inte blir för stort.

MorGLA innehåller förutom Omega-3 också koncentrerad gurkörtsolja rik på Omega-6 fettsyran GLA. Det finns därför ingen anledning att kombinera MorGLA med ett annat GLA-tillskott.

 

Finns det några biverkningar med MorEPA?

Biverkningar är ovanliga men vid riktigt höga doser kan du få rapningar och i sällsynta fall lös mage och magknip.

Var går gränsen för överdosering av Omega-3-fettsyror?

Omega-3 är en fettsyra som hjälper till med uppbyggnaden och funktionen av alla celler i kroppen. Det finns ingen fastställd övre gräns för Omega-3. EFSA (EU:s livsmedelsverk) har dock angett att ett dagligt intag på upp till 5 gram verkar tolereras väl. Genom att följa den rekommenderade doseringen av MorEPA håller du dig väl inom gränsen för vad som anses en säker dos. 

 

Vilken fisk används vid tillverkningen av MorEPA?

Vi använder fiskolja från småfisk som makrill, sardiner och ansjovis i våra MorEPA-tillskott. Dessa fiskarter är speciellt rika på Omega-3 och hotas inte av utfiskning. Småfisken används också för att den innehåller mindre mängd miljögifter och tungmetaller än större fiskar som finns längre upp i näringskedjan. Vi använder oss av fisk som fiskas utanför Chile och Perus kust, där återväxten är garanterad. 

 

Hur tillverkas MorEPA?

MorEPA tillverkas med hjälp av en unik metod, superkritisk CO2-extraktion. MorEPA är det enda högdoserade omega-3 tillskottet som renas och koncentreras med hjälp av denna miljö- och människovänliga metod. Superkritisk CO2 extraktion innebär att naturligt CO2, koldioxid, sätts under tryck. Det fungerar då dels som ett ”fettälskande medel” för att få fram högkoncentrerad EPA och DHA och dels för att avlägsna eventuella miljögifter och tungmetaller från fiskoljan. Denna process sker vi låg temperatur, mellan 35 och 50° C, vilket är snällt mot de känsliga fiskoljorna. För att ytterligare skydda de renade och högkoncentrerade EPA och DHA oljorna i kapslarna mot att härskna, oxidera, tillsätter vi också en blandning av rosmarin- och tokoferolextrakt som fungerar som en antioxidant.

 

Vad är MorEPA-kapslarna gjorda av?

Kapslarna är gjorda av olika råvaror. Nedan ser du en sammanställning för våra olika produkter:

Produkt

Kapsel

MorEPA Platinum

Bovint gelatin och glycerol

MorEPA Smart Fats

Fiskgelatin och glycerol

PlusEPA

Bovint gelatin och glycerol

MorEPA Mini

Fiskgelatin och glycerol

MorDHA

Fiskgelatin och glycerol

VeganDHA

Vegetabilisk kapsel, VegaGels®

MorGLA

MorDHA Vision

Bovint gelatin och glycerol

Bovint gelatin och glycerol

 

Innehåller MorEPA syntetiskt eller naturlig E-vitamin?

MorEPA-produkterna innehåller inte E-vitamin! Som antioxidant i kapslarna använder vi istället MIRADOXAN, en balanserad blandning av rosmarin- och tokoferolextrakt. Rosmarinextraktet framställs genom den miljö- och människovänliga superkritisk CO2 extraktionen, precis som våra Omega-3oljor. 

 

Innehåller MorEPA aromämnen?

För de flesta produkterna i MorEPA är svaret nej. Undantaget är MorEPA Mini som innehåller jordgubbsarom. De andra produkterna smaksätts istället med naturlig citrusolja. PlusEPA är helt utan smaksättning.

 

Jag har hört att Omega-3 lätt oxiderar och blir skadligt. Hur är det med MorEPA?

När vi framställer MorEPA-produkterna skyddas omega-3-fettsyrorna från oxidation med hjälp av koldioxid. Det fungerar som ”lösningsmedel” och därmed kommer fettsyrorna inte i kontakt med syre. Vi tillsätter också antioxidanter i form av ett rosmarin- och tokoferolextrakt för att ge MorEPA extra hållbarhet. Även själva kapseln skyddar oljan från att oxidera. Om du är nyfiken, gör hål i en kapsel och smaka på innehållet. MorEPA Omega-3 har en ren smak utan obehaglig eftersmak. Tänk också på att förvara dina Omega-3-tillskott på rätt sätt och kasta dem om bäst före datumet passerat. 

 

Hur ska jag förvara burken för att få bäst hållbarhet?

Kapslarna är gjorda för att förvaras svalt och torrt. Men du behöver inte förvara dem i kylskåp, det finns ingen risk för att oljan ska härskna i kapslarna.

 

Är MorEPA renad från PCB:er, dioxiner och tungmetaller?

Fiskoljan som används i MorEPA kommer från småfisk som innehåller låga nivåer av PCB:er, dioxiner och tungmetaller. Den renas genom miljövänlig superkritisk CO2 extraktion och eventuella rester av tungmetaller och miljögifter avlägsnas då mycket effektivt.

 

Vad är renhetsgraden när det gäller PCB:er, dioxiner och tungmetaller?

Nivåerna av PCB, dioxiner och tungmetaller ligger långt under EU:s krav, oftast är de inte ens mätbara. Vi testar varje parti MorEPA för att kontrollera renheten. Resultaten kan du hitta här. www.minami-nutrition.com

 

Hur arbetar MorEPA med miljöfrågor?

MorEPA tillverkas genom en miljövänlig produktionsmetod där CO2, koldioxid, används istället för värme och/eller lösningsmedel för att extrahera Omega-3-fettsyrorna. Det är en mycket miljövänlig metod och en av anledningarna till att MorEPA är det enda Omega-3-tillskottet som är EMAS-certifierat. EMAS är EU:s miljölednings- och miljörevisionsordning och står för Eco Management and Audit Scheme. 

I MorEPA använder vi oss också av fisk som inte är hotad av utfiskning. För att ta fram vår fiskolja använder vi oss av makrill, sardiner och ansjovis från havet utanför Chile och Perus kust där återväxten är garanterad. I VeganDHA används algolja som är en förnybar naturresurs.